Realiseert met elk team een effectieve samenwerking
Arbeidsconflicten, problemen rond opvolging/fusie/bedrijfsovername, conflict gerelateerd ziekteverzuim of vertrouwensbreuk tussen afdeling en leidinggevende. In dit soort situaties kan mediation een uitkomst zijn. Als MfN registermediator breng ik veiligheid en kom dichtbij. Door vragen te stellen, ergernis concreet te maken en door te vragen waar het jou raakt, ontstaat helderheid over wat er echt speelt. En dat is het begin van een oplossing die voor alle betrokkenen werkt.
Mediation is zowel online als fysiek mogelijk.
Online mediation
We starten de mediation met een individueel online voorgesprek met beide partijen afzonderlijk. Daarin maken we kennis en bespreken we de kwestie, de verwachtingen en de spelregels voor mediation. Voordat de gezamenlijke bijeenkomst van start gaat, wordt door beide deelnemers de mediation ondertekend en via de mail teruggestuurd. Vanaf dat moment is geheimhouding gewaarborgd.
De gezamenlijke bijeenkomsten vindt plaats via Skype, Zoom, Hangout of Microsoft Teams. Bij deze onlinevideo mediation worden van tevoren de contactgegevens en/of de uitnodigingslink gedeeld. Op het afgesproken moment logt de mediator in en begint het gesprek door de deelnemers te bellen (Skype) of te wachten tot de deelnemers ‘ingelinkt’ hebben (Zoom/Hangout, Microsoft Teams). De mediator is vanaf dat moment verantwoordelijk voor het proces.
Het verschil tussen een video mediation en een fysieke mediation aan tafel is niet zo groot. We kunnen elkaar gewoon zien. Er is iets meer regie op de communicatie nodig vanuit de mediator om het gesprek ordelijk te laten verlopen. Daarnaast zal de mediator ook iets explicieter vragen naar de non-verbale communicatie en of het proces nog loopt volgens verwachtingen.
Voordelen zijn dat er geen reistijd is, het iets minder ‘spannend’ is omdat we niet in dezelfde ruimte zitten en dat we ondanks social distancing toch aan de slag kunnen met het oplossen van het conflict. Nadeel is dat je niet met elkaar in één ruimte zit en daardoor een deel van de energie en lichaamstaal mist. Het is dus iets moeilijker om elkaar goed te begrijpen.
Gelukkig heb ik ruime ervaring met mediation, expliciet maken van non verbale communicatie en met video-mediation. Mijn ervaring leert dat ook deze manier van conflictbemiddeling leidt tot snelle en goede oplossingen.
Waarom mediation
Bij mediation zoeken twee conflictpartijen samen hun eigen oplossing onder begeleiding van een mediator.
Werkwijze fysieke mediation
De mediation zal starten met een individueel intake gesprek met iedere deelnemer. Bij het eerste gezamenlijke gesprek wordt een mediation overeenkomst ondertekent, waardoor geheimhouding gewaarborgd is.
Om tot een oplossing te komen volstaan in veel gevallen twee tot vijf mediation gesprekken. Na het derde gesprek is er een beslismoment over de voortgang van de mediation. Aan het eind van de mediation worden afspraken schriftelijk vastgelegd. Deze afspraken zijn bindend.
MfN registermediator
De titel MfN registermediator is een beschermde titel. Dat wil zeggen dat alleen mediators die gekwalificeerd en erkend zijn door de Stichting Kwaliteit Mediators (SKM) – de stichting die het MfN mediatorregister beheert en onderhoudt – de titel mogen voeren. MfN registermediators hebben een erkende mediationopleiding gevolgd en houden kunnen kennis en vaardigheden continu op peil. Daarnaast zijn MfN registermediators gebonden aan bepaalde werkwijze.